7 Trends in Digitale Marketing voor 2016

Trends 2016

Net als vele andere blogs is december de maand waarin we de prognose en trends voor het komende jaar (2016) opstellen. Zo zien wij een duidelijke trend ontstaan voor 2016 waarin alles nog mobieler wordt, SEO een andere invulling krijgt, content marketing een steeds grotere rol gaat spelen en social media een nog belangrijker onderdeel wordt van je marketing strategie.

Van second naar first screen

Het groeiend gebruik van mobiele apparaten en het steeds verder uitbreidende gemak waarmee mobiele apparaten het internet kunnen afstruinen zorgt ervoor dat mobiele schermen niet langer het tweede scherm. Maar het eerste en soms zelf enige scherm zijn waarop mensen informatie tot zich nemen. Deze trend waarin alles in mobiel vriendelijke hapjes wordt geserveerd is eigenlijk al in 2015 gestart toen Google in april de mobile-friendly update lanceerde. Met deze update worden websites die mobiel vriendelijk zijn hoger in de zoekresultaten van Google geplaatst. Deze verandering is door grote partijen snel opgepakt. In 2016 zullen ook de kleinere partijen de overstap maken naar zogeheten responsive sites en zich meer en meer focussen op de mobiele apparaten.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een nieuwe en mobiel vriendelijke website die klaar is voor de toekomst!

Voice Search

De beschikbaarheid van Siri en Cortona in steeds meer talen en besturingssystemen zorgen ervoor dat het zoeken en het geven van opdrachten met stem een steeds grotere rol gaat spelen. De tijd van korte en bondige zoekopdrachten die afgestemd zijn op een algoritme (voorbeeld: aantal inwoners Nederland) komen daarmee in 2016 aan een einde. Daarentegen worden zogeheten – meer natuurlijke – ‘long-tail’ zoekopdrachten de norm (voorbeeld: hoeveel mensen wonen er in Nederland).

Social Search

Social media zijn anno 2016 niet langer weg te denken uit het straatbeeld en worden dagelijks door miljoenen mensen gebruikt. Hierdoor zal het zoeken op social media ook een prominentere rol aannemen. Zij het naar nieuwsberichten, vrienden, of de uitslag van de voetbalwedstrijd van gisteravond.

SEO

De komst van de steeds natuurlijker wordende zoekopdrachten betekent dat SEO (zoekmachine-optimalisatie) in 2016 een andere invulling krijgt. De ‘black-hat’ trucjes van oudsher gaan niet langer op en relevante en kwalitatief hoogwaardige inhoud van websites en blogposts krijgt de overhand. Google beloont nu al hoogwaardige content die antwoord geeft op de vragen van zoektermen, en deze trend zal zich in 2016 enkel groeien.

Uiteraard zijn er nog een aantal technische termen waaraan voldaan moet worden om een hoge positie in Google te krijgen. Maar met een goed CMS en een technisch adequate website die voldoet aan de richtlijnen van Google is de invulling van SEO in 2016 anders dan voorgaande jaren. Eén van de meest populaire plug-ins voor WordPress (Yoast) zorgt er verder voor dat je voldoet aan de overige SEO eisen tijdens het schrijven je hoogwaardige content.

Linkbuilding, een ander belangrijk aspect van SEO, krijgt daarbij ook een andere invulling. Het verkrijgen van kwalitatief hoogwaardige links wordt in 2016 belangrijker dan ooit.

Influencer marketing krijgt een grotere betekenis.

Eigenlijk is dit niets nieuws onder de zon, aangezien grote merken bekende personen al jaren betalen om bepaalde kleding of merken te dragen. In 2016 zet deze trend zich enkel voort naar nieuwe media, waarbij de belangrijkste en meest invloedrijke blogs en social media persona’s betaalt zullen worden om blogposts, producten, diensten en daarmee als het ware links naar de respectievelijke websites te promoten.

Content Marketing

Dit leidt ertoe dat content en daarbij content marketing de meest belangrijke trend voor 2016 is. Content was al King, maar in 2016 is content nog veel meer dan dat. Hoogwaardige content die antwoord geeft op vragen (lees: zoekopdrachten) neemt in 2016 de overhand. Dit kent zowel zijn voor- als nadelen. Voordelen voor de eindgebruiker die steeds betere antwoorden krijgt op zijn/haar zoekopdrachten en nadelig voor de content creators, omdat de concurrentiedruk voor uitblinkende content steeds groter wordt.

Veilig en Snel

In een tijd van ‘whistleblowers’ wordt privacy en veiligheid steeds belangrijker. Beveiligd en gecodeerd surfen (SSL en HTTPS), en dan niet alleen tijdens het internetbankieren, wordt de gewoonste zaak van de wereld. Bovendien zal Google uiteindelijk websites die HTTPS verbindingen ondersteunen voorkeur gaan geven. De snelheid van het internet is een tweede. Met de uitbreiding van glasvezel, video’s op het internet en de beschikbaarheid van steeds snellere mobiele netwerken wordt de snelheid van aflevering een onomstotelijk punt waar iedereen rekening met een website of online dienst rekening mee moet houden.

BONUS: Kleuren

Als bonus nog een kleine verandering die van belang zal zijn in 2016: Kleur! Alhoewel flat en/of material design in 2016 hoogtij blijven vieren, worden de kleuren doffer.

Kleuren Trend 2016

Wat zijn jouw gedachten voor 2016? Laat ze achter in de commentaren.

[fbcomments]