Competitief blijven in Google’s Lokale Zoekresultaten

Google Lokale ZoekresultatenEen significante verandering van 7 augustus jl. heeft de lokale zoekresultaten in Google teruggebracht van 7 naar slechts 3 resultaten. Waar de oude resultaten plek boden voor uitgebreide adresgegevens, toont de nieuwe lijst enkel het adres en telefoonnummer, met als uitbreiding de openingstijden (mits beschikbaar). Aanvullende informatie wordt getoond zodra er op de bedrijfsnaam geklikt wordt. Dit opent uitgebreidere zoekresultaten met volledige adresgegevens, openingstijden, enzovoort.

In Google’s lokale zoekresultaten werd voorheen veel aandacht besteed aan de Google+ bedrijfspagina. Deze links zijn verdwenen en verandert naar een link naar de website van het bedrijf. Dit heeft als voordeel dat er meer verkeer naar je website komt, in plaats van naar een social media bedrijfspagina.

Met betrekking tot recensies is er weinig verandert. Deze zijn nog net zo prominent aanwezig als voorheen en verder geïntegreerd met Google Maps, dat een belangrijker punt is geworden in lokale zoekresultaten.

De verandering van 7 naar slechts 3 resultaten is aanzienlijk, zeker gezien het feit dat je altijd naast concurrentie wordt getoond. Zelfs in de uitgebreidere weergave (Meer plaatsen). Hoe je ervoor kan zorgen dat je blijft opvallen en in de lokale zoekresultaten behandelen we in dit artikel.

Pas je doelstelling aan voor lokale zoekresultaten

Gaan voor een top 3 positie in de lokale zoekresultaten is overbodig, aangezien de volgorde in de lijst afhankelijk is van de locatie waarvandaan gezocht wordt. Des te dichterbij, des te hoger de positie in de lokale zoekresultaten. Echter, zodra mensen verder zoeken en klikken op Meer plaatsen (de uitgebreidere weergave), is het wel degelijk belangrijk om op te vallen. Hoe precies zal ik je vertellen.

Geef Google zoveel mogelijk informatie over jouw bedrijf

Eén van de belangrijkste dingen van marketing is het geven van informatie. Informatie om mensen duidelijk te maken dat jij het bedrijf bent dat ze zoeken of nodig hebben. En hoe verkrijgen mensen tegenwoordig hun bulk aan informatie? Juist, via Google. Zorg er dus voor dat Google de informatie heeft die jij wil tonen over je bedrijf.

Er zijn verschillende manieren om dit te regelen, waaronder:

  • Via je website
  • Via andere websites
  • Via Google Maps
  • Via Recensies

Je website optimaliseren voor lokale zoekresultaten

Wanneer Google je website doorzoekt is het belangrijk dat deze de adresgegevens kan vinden van je vestiging(en). Heb je meerdere vestigingen maak dan aparte pagina’s aan voor iedere vestiging met daarop de adresgegevens, unieke teksten voor iedere vestiging en een ingesloten Google Maps verwijzing.

Via andere websites beter scoren in de lokale zoekresultaten

Enkel je eigen website optimaliseren is tegenwoordig niet langer voldoende om beter te scoren. Door ervoor te zorgen dat jouw bedrijfsinformatie ook te vinden is op andere websites als Yelp, De Telefoongids, verschillende bedrijven registers, enzovoort verbeter je de vindbaarheid van je bedrijf.

Je Google Maps vermelding optimaliseren

In sommige gevallen heeft Google zelf een vermelding aangemaakt in Google Maps omdat jouw bedrijfsgegevens op je website staan vermeld. Mocht dit nog niet het geval zijn, of heb je jouw bedrijfsvermelding nog niet geclaimd, doe dit dan zo snel mogelijk. Een volledig ingevulde Google Maps vermelding, inclusief openingstijden, adresgegevens en telefoonnummer, helpt mensen hun keuze te maken ten opzicht van de concurrentie.

Een belangrijke aanvulling daarop zijn recensies die mensen kunnen achterlaten. Het hebben van positieve recensies is cruciaal om goed naar boven te komen in de zoekresultaten, zeker gezien er tegenwoordig op gefilterd kan worden, wanneer er gezocht wordt via Google Maps.

TIP: Vraag je klanten gerust om recensies.

Tot Slot

Opvallen in de lokale zoekresultaten gaat niet zozeer om het behalen van een top 3 positie, maar om het geven van zoveel mogelijk informatie. Recensies zullen daar een steeds grotere rol in gaan spelen. Zowel via Google’s Maps als via andere recensie websites. Vraag je klanten gerust om recensies achter te laten om op die manier een betere positie in Google te krijgen, bovendien leer je op die manier direct hoe je je bedrijf verder kan verbeteren.

Mocht je hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken.

[fbcomments]