Hebben URL verkorters gevolgen voor SEO?

URL snelweg

Met het dagelijks gebruik van Facebook en Twitter maken we bewust en onbewust gebruik van URL verkorters. Deze vallen in twee categorieën: de URL verkorters die we zelf gebruiken om een een URL te verkorten om te voldoen aan het 140 karakter limiet van Twitter en URL verkorters die ingezet worden door sociale netwerken zodra berichten buiten hun eigen netwerk gedeeld worden. De hamvraag hierbij is uiteraard of deze URL verkorters problematisch zijn voor zoekmachine-optimalisatie. Het korte antwoord is nee. Volgens Google’s SEO guru Matt Cutts hebben URL verkorters absoluut geen negatieve invloed op zoekmachine optimalisatie, zolang de URL verkorter goed werkt en de conversie behandelt als een 301-redirect.

Een mogelijke valkuil hierbij is wanneer je een verkorte URL nogmaals door een URL verkorter haalt. Op dit moment creëer je een aaneenschakeling van 301-redirects die potentieel problemen kunnen opleveren. Bekijk Matt’s video uitleg:

URL verkorters veranderen de meegegeven tags

Een interessant gegeven is dat sociale netwerken meestal de tag ‘No-follow-‘ meegeven aan links. Dit om misbruik van links die geplaatst zijn op bijvoorbeeld Facebook en het daarmee positief proberen te beïnvloeden van autoriteit, te voorkomen.

Normaliter werkt dit prima, maar door gebruik te maken van URL verkorters worden meegegeven tags veranderd en worden links alsnog gevolgd door zoekmachines. Dit is goed nieuws voor mensen die links naar hun website verspreiden via grote sociale netwerken!

De beste URL Verkorters…

Nu je weet dat URL verkorters niet problematisch zijn voor SEO wil je natuurlijk weten welke verkorter je het beste kunt gebruiken.

Als je gebruik wilt maken van een online service kan je gebruik maken van Google’s eigen service Goo.gl of de populaire Bit.ly en TinyURL. Maak je gebruik van Hootsuite om te posten op social media, dan maak je al gebruik van hun eigen URL verkorter en kan je via het dashboard de statistieken bekijken.

Nieuwsgierig geworden naar de precieze werking van URL verkorters? Lees dan dit interessante artikel op Coding Horror.

URL verkorters worden, zoals je misschien al verwacht, steeds vaker als wapen ingezet door internet marketeers om onsmakelijke websites te promoten en door slechte SEO bedrijven massaal ingezet om de ‘No-Follow’ tags van populaire websites te omzeilen.

Echter, voordat dit probleem groot genoeg wordt om maatregelen te nemen, is het gebruik van URL verkorters niet nadelig voor zoekmachine-optimalisatie en kan het zelfs voordelig zijn.

[fbcomments]